Sikkerhet og personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Jeg forstår", samtykker du i bruken av slike teknologier.

 

Dante om selvutvikling for ledere

Dante om selvutvikling for ledere

“Midtveis på livets sti, som vi skal vandre, jeg fant meg inne i en dunkel skog, fordi jeg fra den rette vei var veket”

Ledelse krever engasjement, og alt du har å by på. Det krever innsats, mot, retning, samarbeidsevne, strategisk teft, og ikke minst: Å kjenne deg selv.

 

Likevel er potensialet for fall i prestasjon alltid tilstede, det er lett å snuble underveis. Noen ganger går det rett til helvete. En av vestens største diktverk, Den Guddommelige Komedie, er skrevet av en tidligere politiker i Firenze, som ble kastet ut av sin egen by. Frontene var harde, og isolasjonen total. Dante tapte i kjærlighet og politikk. De siste 14 år av livet skrev han seg ut av sin egen isolasjon med sin alternative påskevandring gjennom dødsrikene. En bok som siden har påvirket kristendom, humanisme og filosofi. Dante ble hyllet i renessansen. Hvorfor? Fordi det er så lett å kjenne seg igjen, i måter å feile på. Hans møter med døde sjeler er møter han har med seg selv, og andre med makt. Forvalter du lederskapet ditt klokt? Er du opptatt av fellesskapets beste? Er det egenvilje eller kjærlighet som styrer dine valg? Dette er ikke spørsmål som egner seg over et styrebord eller i ledermøter. Det å bli med Dante på hans reise gjennom dødsrikene, gir en unik mulighet for ledere til å gjøre seg sine egne refleksjoner over egne indre hindringer og eget ståsted. I diktverket trekker han både opp dødssyndene som vanlige måter å feile på, men siktemålet hans er motsatt – kampen for utvikling av karakterstyrke og moralske trekk mennesket trenger for å utvikle seg på en god måte. Han trengte dem selv, etter å ha blitt kastet ut av byen med stempel som arrogant politiker. God ledelse innebærer å kunne forvalte rollen med klokskap og verdighet. Det er aldri for sent å bli en bedre leder.

Formål og fokus for denne samlingen er:

Bevisstgjøring av egen lederadferd i relasjon til andre

Styring av eget lederskap i forhold til mål, relasjoner og kontekst

Identifisere sårbarhetspunkter i ledelse, kontekst og organisasjonskulturer

 

Moderne filosofisk og psykologisk teori og forskning viser to ting: Dante setter ord på typisk menneskelige dilemmaer og utfordringer vi fortsatt står i, både som individer og i fellesskap. Ikke minst at lederskap og makt er et ansvar som først og fremst hviler på lederen selv.

 

Dante’s journey

dante-om-selvutvikling-for-ledere1