Sikkerhet og personvern

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Jeg forstår", samtykker du i bruken av slike teknologier.

 

Øyeblikkets kunst

Øyeblikkets kunst

Behersker du lederskapets ypperste kunstform?

Derfor er taleren selv det sterkeste av alle bevismidler

På torgene fra Marrakesh til Kaupang har det alltid sittet fortellere. Visjoner, verdier og kulturelle normer overleveres av dem. Fortellinger skaper den verden vi lever i. De oppstår i møtet mellom fortelleren og menneskene som deler øyeblikket. Å budbringe innholdet i eget lederskap på en troverdig måte er en kunst.

 

Kunsten å tale er øyeblikkets kunst. I møtet mellom to mennesker oppstår det et øyeblikk av kjøtt og ord, av kropp og sinn, som definerer sannhet eller løgn, ektehet eller falskhet. Når taleren i tillegg er en leder som skal henvende seg til flere, eller en hel organisasjon, står en hel verden på spill. I akkurat det øyeblikket må lederen mestre sin egen kropp, holdning og karakter, sitt sinn, sin tanke, sine følelser med ett mål for øyet: Å få gjennom sitt budskap og oppnå sitt mål. Politisk lederskap, karismatisk ledelse og statsmannskunst er knyttet til denne utøvelsen. Det høres nesten ut som noe guddommelig eller medfødt. Men det er feil. Det kan trenes, forberedes, forbedres og foredles. Det er lederskapets ypperste kunstform, og noe alle ledere kan benytte seg av.

 

De første lederskolene handlet om en ting: retorikk. I samtaler eksisterte mennesket, i dialogen overtalte man andre, og i talen trådte lederne frem. Det har lite å gjøre med debatteknikk eller presentasjonskurs. Retorikk dreier seg om overtalelse og påvirkning. Dette er den opprinnelige lederdisiplinen og læren om talens potens. Den er praktisk, den krever trening, og den er hardtslående. Aristoteles og Cicero er fortsatt autoriteter innen disiplinen idag, og moderne teori bygger videre på dem. Og noen har skjønt det. Fra Cæsar og Cicero til Martin Luther King Jr, John F. Kennedy og Barack Obama. Ikke minst den største av alle i kunstens verden – William Shakespeare. Også i Norge er eksemplene flere. De er store fortellere, eller kall dem gjerne retorikere. Retorikk er en hel disiplin. Det er filosofi, psykologi, skuespillerkunst, og ikke minst kroppsarbeid.  Retorikk og talekunsten virker. Retorikk er øyeblikket der tanken, ordet og kroppen møtes og forvandles. Det er øyeblikket der du treffer ditt publikum, dine kollegaer, ditt styre, dine medarbeidere, dine kunder. Det er øyeblikket der prestasjoner forvandles til kunst. Øyeblikkets kunst.  Det er lederskapets ypperste kunstform.

På samlingen ønsker vi å utvikle din evne til å:

Overbevise gjennom et logisk konsistent budskap – din logos

Utvikle en tillitsfull relasjon gjennom din troverdighet i møte med andre – ditt ethos

Se fortellerkunst og emosjonalitet som bærebjelker i meningsdannelse – din pathos

 

Samlingen bygger på teorier om klassisk retorikk, og vil ta utgangspunkt i både moderne og klassiske tekster. Vi trekker også inn ressurser fra politiske arenaer eller teatermiljøet for å erverve nye innsikter og ferdigheter. Skuespillere bærer på en 3000 år gammel arv: Hvordan få tilhørerne til å tro på budskapet som målbæres. Hvordan tro på budbringerens troverdighet? Hvorfor skal ikke ledere også lære dette? Vi vil bruke dine aktuelle lederutfordringer i nær fremtid, der du må overbevise og påvirke. Disse vil stiles rett mot den enkelte deltakers evner til å overtale andre. Det er mye innsiktsfullt praktisk arbeid i dette seminaret. Enhver leder eller ledergruppe kan bruke talekunsten konkret til å påvirke. Dette seminaret utvikler lederes evne til å lede gjennom øyeblikkets kunst.

 

Til hvem det måtte angå

Space Oddity

øyeblikkets-kunst